Thursday, January 8, 2015

Schoolkrant


De rebelse redactie van Charlie Hebdo, het satirische weekblad, maakte een tijdje geleden een informeel videootje over het werk in hun lokalen. Veel gelach, een speelse ambiance, bekkentrekkerij, aardige mensen. Meer een schoolkrantredactie dan de lokalen van een 'volwassen' krant of tijdschrift.
Cabu, een van de belangrijkste cartoonisten die tijdens de aanslag op 7 januari werd vermoord, was een intens zachte en aardige man. Hij begon met cartoontekenen op de middelbare school in Salon-sur-Saône, waar zijn karikaturen van leraren verschenen in de door hemzelf opgerichte schoolkrant. 

Echte journalisten beginnen op de schoolkrant of bij het studentenblad. Ze zijn dan op de meest rebelse leeftijd, zoeken de grenzen van wat kan - en van wat de oudere generaties boos kan maken - en ze hebben weinig of geen last van overwegingen als het te vriend houden van adverteerders. 

Enkelen onder hen blijven gewoon de schoolkrant maken, maar dan groter. Charb, Cabu en hun collega's maakten de schoolkrant van Frankrijk. Rebelse maar aardige jongens en meisjes, die graag de vinger legden op zere plekken in de samenleving en mensen confronteerden met taboes. Ze namen evenzeer de katholieken, de joden, corrupte politici en in het algemeen het establishment op de korrel als de islam. Alleen de laatsten reageerden met brandbommen en kogels. 

Gevraagd wat zijn eigen religie was, antwoordde hoofdredacteur Charb (kort voor Charbonnier): "Je suis athé, monsieur." En zelfs toen de politie hem vriendelijk verzocht om toch een stapje terug te doen in verband met zijn eigen veiligheid, weigerde hij dat categorisch. "Ik heb geen vrouw, geen kinderen, geen hypotheek en geen auto. Ik sterf liever rechtop dan geknield te moeten leven." 

Het grootste verschil tussen Europa en de rest van de wereld is onze vrijheid van meningsuiting; onze persvrijheid. Er zijn landen waar je het materieel beter kunt hebben, maar daar krijg je duizend zweepslagen als je iets verkondigt dat de plaatselijke dictator niet bevalt. Of ze verbrijzelen je handen. Of ze hakken je gewoon je kop af. Wil je dat voor de generaties die na ons komen?

Alle voormalige schoolkrantredacteuren dienen zich dit aan te trekken. Blijf rebels. Geef niet toe. 

Nous sommes tous Charlie. 

#jesuischarlie


No comments:

Post a Comment